LIONS CLUB
Skänninge

IMG 3695

LIONS CLUB Skänninge

Åter till klubbens historia ->

Verksamhetsår 1958-1963 

År 1958

KLUBBEN BILDAS

Lördagen den 23 maj 1958 invigdes Skänninge Lions Club under högtidliga former i Vårfrukyrkan

Bildandekort.jpg
Distriksguverör Gunnar Stjernström överlämnar charterbrevet till residenten John Söderlund

1958 kom dr John Söderlund till Skänninge. Han var medlem i Vadstena Lions Club och ville starta en Lionsklubb i Skänninge. Han inbjöd ett antal män från Skänninge och dess omnejd. Med stor säkerhet var det inte många som viste vad Lions står för. Efter en kort tid hölls ett sammanträde på Skänninge Stadshotell och en intermssyrelse valdes med John Söderlund som ordförande.

Första månadsmötet hölls i november på Vadstena Stadshotell, och Vadstena Lions Club är vår faderklubb.

Chartermedlemmar

Jan Rockler Nils Lundqvist Bertil Lorin  Bertil Hansson
Arne Fagerberg John Söderlund Nils Johansson Allan Tornell
Karl-Axel Hagberg Ruben Ohlén Ulf Wadstein Sven Lönnborg
Sture Tygbring John Jadbäck Olle Palmqvist Bengt Ek

 Charterbrev.jpg

 

År 1960

Lillmarken" i samband med Skänninge marken.

I mars 1959 föreslog Lion Bertil Lorin, att vi på vår "Lillmarken" i samband Skänninge "marken" skulle hyra ett Tuff-Tuff-tåg för att transportera besökare på marknaden från korpgatan till Tivoliområdet. Polisen gav sitt tillstånd. Av någon anledning fick Skänninge Hantverksförening reda på Lions planer och lyckades hyra ett tåg från Valla före Lions Club. Lions hade tillstånd med inget tåg. Hantverksföreningen hade tåg men inget tillstånd. Nu var gda råd dyra. Av en slum fick Lion Bertil höra, att det fanns en man i Malmö, som brukade köra Tuff-Tuff-tåg på utställningar och andra evenemang. Via Lions Club Malmö lyckades Lion Bertil få kontakt med "Tågnisse" eller Torsten Nilsson som var hans rätta namn. "Tågnisse” engagerades att köra tågen under marknaden. Hans tåg kom på järnvägsvagnar till Skänninge Station några dagar innan. Från marken 1967 körde Skänninge Lions med sitt egna tåg som var byggt av klubben medlemmar och är i trafik även idag. 


Lillmarken 1960

Vedhuggning hos Ode

Borstbindare Valfrid Ode var helt blind. Han bodde i sin lilla stuga vid Bjälbotullen (i hörnet Bjälbogatan Lilla Vallgatan). Varje år köpte han meterved, som skulle räcka ett helt år. Trots sitt handikapp hade han tidigare år själv sågat och huggit sin ved, men 1960 behövde han hjälp.
En lördagsmorgon i november 1960 kom Kurt Karlsson med sin vedkap och kapade veden. Lionbröderna högg och travade den fina björkveden i vedboden. Under paus i arbetet blev alla inbjudna på kaffe i stugan, och under gemytlig samvaro berättade Ode om gångna tider.
Denna aktivitet pågick under många år.

 Vedhuggning
Från vänster Olle Palmqvist, Ulf Wadstein, Arne Fagerberg

Till nästa period 1964 - 1969 ->

Åter till klubbens historia ->