Klubbens historia

Gösta Ekstrand, ägare till Ahlins i Habo AB

Bertil Svensson, grundare och ägare till Fagerhults Belysning

Curt Hallberg, ekonomichef på Baskarp Sand

En historia om tevelotteri och julgåvor

tvlotteri

Åke Isaksson och Bror Reinulf var med när Lions Club Habo startade 1958

Vi träffas en solig vårdag hemma hos Åke Isaksson i Habo. Förutom Åke är det Bror Reinulf, Lennart Lundberg och Rolf Linderstam. För över 50 år sedan var Bror och Åke med och startade Lions Club i Habo. Bror Reinulf berättar att det var en möbehandlare i Tidaholm, som hade pratat med Bertil Svensson, grundare av Fagerhults belysning, att man borde starta en Lionsklubb i Habo.

Bror Reinulf var klubbens förste president, så kallad charterpresident. Han tillträdde i oktober 1958 och satt till och med juni 1960. Åke konstaterar med glimten i ögat att Bror är den president som suttit längst av alla.

Malmgårdens första teve
Sedan starten har man arbetat med att dra in pengar för välgörande ändamål, både lokalt, nationellt och internationellt. Lions var tidigt ute med vår- och julmarknader, julgransförsäljning och Knutsdans, som fortfarande arrangeras i samma glada anda.
– Första året när vi skulle sälja julgranar var vi runt till traktens bönder och tiggde fem granar var. Jag gick till Bränninge Gård och det var djup snö, berättar Bror.
– Men vår första insamling var ett teve-lotteri. Vi sålde lotter och för behållningen köpte vi en teve som vi skänkte till Malmgårdens äldreboende. Det var mycket uppskattat, säger Åke.

Aktivitetsrik klubb
Vi pratar om presidenter, om olika arrangemang, som de äldres utflykt och konserter. Teakkorset som skänktes till Svenska Kyrkan 1960, om stipendiater som varit ute och rest, om sommarresor för handikappade vuxna, som var en gemensam aktivitet för flera Lionsklubbar och om den senaste konstgåvan som skänktes till Haboborna i samband med 50-årsfirandet.
– Från början delade vi även ut julklappar till exempelvis äldre eller sjuka, säger Bror Reinulf och berättar om en händelse som speglar Habobornas givmildhet.
– Jag åkte en gång till ett par äldre bröder med en penninggåva. När de öppnade dörren så presenterade jag mig och berättade att vi var från Lions julinsamling för att önska God Jul! Då tog han fram plånboken och frågade: Hur mycket vill du ha!

Träffas, Trivas och Tjäna
Att Lions i Habo lever vidare beror till stor del på kontinuiteten bland medlemmarna och att alla är delaktiga. Åke Isaksson berättar om Lions ledstjärna, tre T.
– Träffas, Trivas och Tjäna, vilka vi hela tiden har jobbat efter. Dessutom har vi alltid haft två kassor en aktiv, för de pengar som samlas in där allt går till välgörenhet, och en kassa för administration, medlemsavgifter som betalar våra egna medlemsarrangemang.

Album och skratt
Det märks att stämningen är god och skratten avlöser varandra. Fotoalbumet är välfyllt eftersom klubben har varit förutseende och fotograferat från start. Foton som inte bara speglar Lions historia utan också en del av Habos.