LIONS CLUB

Habo

hjalpvhet lok22

Ungdomsstipendiat 2018

Edith Pålsson

Edith Palsson  Lions Club i Habo har delat ut många ungdomsstipendier under åren.   Årets stipendiat heter Edith Pålsson. Vi träffas i Habo Missionskyrka för   att prata engagemang, förväntningar och fördomar.  

 Edith är 19 år och bor i centrala Habo, vilket hon har gjort hela sitt liv utom de   tre senaste åren när hon bott i Lund för att gå på gymnasiet. 

 - Förra året tog jag studenten från Lunds dans- och musikalgymnasium.   Eftersom  jag under hela livet har sjungit och dansat mycket så ville jag testa   musikalvärlden. 

 Det var tre stressiga och pressade år berättar Edith, så efter studenten flyttade   hon tillbaka till Habo och föräldrarna. 

 - Jag tar ett sabbatsår nu och jobbar som personlig assistent, dessutom är jag   konfirmationsledare i Habo Missionskyrka. När vår pastor David Ivansson fick   höra att jag skulle flytta tillbaka till Habo ville han ha med mig som ledare. 

 Det är också på Davids kontor som vi träffas, på väggen hänger tre tavlor med   målade händer. Vad känner du att du kan bidra med som konfirmandledare? 

 - Hela ledargruppen kan göra mycket genom att visa hur man är mot varandra   som kompisar. Om stämningen och skämten blir hårda i en konfagrupp kan vi   ledare visa att man kan skämta med varandra men det ska vara på allas villkor. 

 Ungdomsstipendet

 Varje år söker Lions Club i Habo efter ressugna ungdomar genom en annons i   Habo-Nytt. Där uppmanar Lions alla boende i Habo kommun mellan 17-21 år att   söka. 

 - Jag hade hört rätt mycket om stipendiet och Lions från Tilda Damberg som var   i  USA för några år sedan. Så jag har varit sugen själv att söka. När mamma såg   annonsen så skickade jag in. Sen blev jag kallad till enskild intervju där man fick   berätta om sig själv och vart man önskade åka. 

 Sedan 1971 har Lions i Habo delat ut över 125 stipendier. De senaste åren har   man gett ett stipendium för en europavistelse och ett för en längre vistelse i USA. I år däremot ville man satsa mer pengar på andra projekt och därför blev det en stipendiat. 

- Jag kommer åka till USA och Kalifornien berättar Edith, jag önskade USA och gärna en av kusterna. Det är roligt att det blir västkusten och Orange County som man hört så mycket om. Jag kommer bara vara iväg tre veckor för jag har sökt in på folkhögskola att det ska passa in med skolstarten. Två veckor kommer jag bo i en värdfamilj och sen en veckas läger. 

Själva syftet med stipendierna är att ge ungdomar en möjlighet att få träffa andra ungdomar från världens alla länder. Allt för att uppfylla Lions främsta syfte som är ”att skapa och upprätthålla en anda av samförstånd mellan jordens folk”.

Under vårt samtal inser vi båda att det är lätt att få fördomar, både positiva och negativa. 

- Det är verkligen så mycket lättare att ha fördomar om någon från till exempel Asien om man aldrig lärt känna någon därifrån än det är att ha fördomar om sin egen granne. Den sista veckan kommer Edith att åka på ett läger ihop med många andra ungdomar. 

- Jag vet att jag är ende svensk men jag vet inte riktigt hur många andra som kommer. Lägerplatsen är som ett jättestort naturreservat och några av sakerna som står på schemat är kanotpaddling, hajk, olika sporter och kreativa aktiviteter. Dessutom kommer de en dag att åka till antingen Universal Studios eller Disneyland. 

Under det veckolånga lägret kommer alla deltagare att få bjuda på typisk mat från sitt hemland. 

- Jag kommer bjuda på något vegetariskt, dels för att jag själv är vegetarian och dels för att Sverige är ett land i framkant när det gäller vegetarisk mat. 

Det ska bli intressant att se ett nytt land, men meningen är inte bara att få en inblick i den amerikanska kulturen. Jag tycker det ska bli spännande att på lägret träffa och lära känna folk från många olika kulturer. 

Värdfamiljen

Edith är mest förväntansfull inför resan men om det är något hon är lite orolig eller rädd för så är det att inte klicka med värdfamiljen. 

- Men dom verkar trevliga, vi har skrivit lite till varandra. Jag hoppas inte heller att det blir för mycket snabbmat. 

Ediths värdfamilj är ett pensionärspar som bor i Orange County och är väldigt engagerade i den lokala Lions klubben där. 

- Det kändes också bra med ett lite äldre par, då tror jag chansen att få hemlagade måltider är större säger Edith och skrattar lite åt sin egen fördom om amerikansk matkultur. 

- Min bild är ändå att amerikaner är mer familjära, att de håller på traditioner och är mer känslosamma än svenskar. De släpper in okända lättare och verkar just tycka att middag med familjen är viktig. 

Vi får se om Edith har samma bild när hon kommer hem i mitten på augusti. 

Cookies

Vår webbplats använder cookies